| | |

Angajati ai ANAF cu diplome de studii false

Făcând referire la postările anterioare despre importanța verificării antecedentelor angajaților, am dorim să aducem încă un argument în acest sens, de ce aceste verificări sunt importante pentru companiile care doresc să își protejeze activitatea, reputația și imaginea îndelung contruită.

La sfârșitul anului trecut, în Romania, a apărut un nou scandal în legatură cu doi angajați ai ANAF, din cadrul unor Direcții Antifraudă Fiscală, care au folosit diplome de studii false pentru a avansa în funcții. Una dintre diplome se presupune că era emisă de o universitate privată, cealaltă de Academia de Studii Economice.  Ambele au ridicat suspiciuni imediat ce au fost verificate.

Dacă pe unul dinte cei doi funcționari, angajatorul l-a descoperit la timp, și nu a fost avansat, cel de-al doi-lea inspector ar fi lucrat o  perioadă de timp la Corpul de Control al Ministerului Finanțelor, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase că deține titlul de economist, absolvent al Facultății de Economie și Gestiunea Producției Agricole și Alimentare, din cadrul Academiei de Studii Economice București, în profilul Economic, specializarea Economia și Gestiunea Producției Agroalimentare, promoția 2001, utilizând drept mijloace frauduloase înscrisuri oficiale falsificate, respectiv diploma de licență presupus a fi emisă de Ministerul Educației Naționale și diploma de licență «Duplicat» presupus a fi emis de către Ministerul Educației și Cercetării. În perioada cât a lucrat la Direcția Generală Antifraudă, ar fi câștigat, grație presupusei diplome false, un salariu net de aproape 200.000 de lei, bani pe care acum FISC-ul încearcă să îi recupereze odată cu procesul.

Cel de-al doilea funcționar a venit în biroul superiorului cu o diplomă ce avea însemnele Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, pe care conform acesteia o absovise în anul 2004. În realitate, însă, această facultate a fost inființată 16 ani mai târziu. O altă greșeală a celor care au falsificat diplomele a fost că în anul 2004 denumirea corectă a Ministerului era Ministerul Educației și Cercetării, și nu Ministerul Educației și Tineretului.

Pe diploma de licență sunt prezente şi greșeli gramaticale, funcționarul ar fi trebuit să fie absolvent „al” si nu „a” Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir”, și nici durata studiilor nu corespunde, la momentul respectiv aceasta nu putea fi de 3 ani.

S-a descoperit că, fără să se cunoască, cei doi funcționari au aplicat același mod de operare. Au falsificat diplomea de licență și s-au dat drept economiști. Totul pentru a putea ocupa funcțiile de inspectori ANAF.

Toate acestea au ieșit la iveală atunci când angajatorul a verificat autenticitatea diplomelor de licență. Pentru săvârșirea acestor fapte,procurorii au dispus trimiterea celor doi angajați ANAF în judecată pentru infracţiuni de înşelăciune şi uz de fals.

Sperăm ca cele prezentate mai înainte să aibă ecou și în interiorul companiilor, instituțiilor, centrelor educative și de formare profesională și să le determine să colaboreze atunci când primesc o solicitare pentru astfel de verificări.  Ele nu trebuie să piardă nici o clipă din vedere  că acesta muncă a lor este deosebit de importantă în combaterea fraudei și contribuie la beneficiul public.

În cadrul companiei noastre, Grupo GAT, avem experiența unor astfel de situatii, când conținutul diplomelor conțineau elemente ce au ridicat suspiciuni care în urma verificărilor pe care analiștii noștri le-au realizat, au fost confirmate de intituțiile ce se presupunea ca au emis aceste diplome.

Dorim să menționăm că pe întreg parcursul acestor verificări este obligatoriu să se respecte întotdeauna normele de gestionare și prelucrare a datelor cu caracter personal. Recomandăm ca ele să fie realizate de către profesioniști cunoscători ai reglementărilor și legislației aplicabile.  Vizitați site-ul nostru web sau contactați-ne pentru a afla mai multe despre serviciile pe care le oferim în cadrul companiei noastre Grupo GAT.

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 × tres =